FAQ
Veelgestelde vragen i.v.m. pelletkachels
Waarom houtpellets als brandstof?
- Neutrale CO2-balans: bij verbranding van pellets komen evenveel CO2 en mineralen vrij als de hoeveelheid dat de bomen en gewassen hebben geabsorbeerd bij het opgroeien. De hoeveelheid CO2 is eigenlijk hetzelde als het hout gewoon wordt verteerd door bacteriën of schimmels.
- Verwarmingssystemen met pelletverbranding veroorzaken tot 7x minder broeikasgassen dan systemen met verbranding van kolen of stookolie
- Verwarming met pellets betekent tot 28x minder CO2 dan dezelfde hoeveelheid warmte thuis geproduceerd met elektriciteit. (dus verwarming d.m.v. elektriciteit vermijden)
- Houtpelletverbranding veroorzaakt geen schadelijke gassen zoals stikstofoxide of zwaveldioxide, en dus ook geen zure regens of verzurende effecten op het milieu. Dit is natuurlijk wel het geval bij verbranding van fossiele brandstoffen (olie, steenkool, aardgas)
- Pellets kunnen plaatselijk geproduceerd worden: dus minder vervuilende transporten
- Houtpellets lossen een deel van het afvalprobleem op door van houtresten een hoogwaardige biobrandstof te maken.
- Pellets zorgen voor een nieuwe, lokale economie en dus werkgelegenheid.
- Houtpellets maken westerse en ontwikkelingslanden minder afhankelijk van olielanden.
- Men kan practisch even comfortabel stoken als met andere energiebronnen dankzij de moderne technologie van de pelletverbrandigssystemen (kachels, centrale verwarming, combinatiekachels, ...
- Grote autonomie en weinig afval
- Onderhoudsarm
- Prijsstabiel (pellets toonden zich de afgelopen 10 jaar zeer prijsstabiel)
Waarom is een pelletkachel milieuvriendelijker dan een houtkachel?
Beter, vollediger en zuiniger verbranden zijn de sleutelwoorden. Er zijn dus verschillende factoren die zorgen voor minder vervuiling (onderandere CO2-uitstoot) bij een pelletkachel in vergelijking met een gewone houtkachel.
- Een pelletkachel regelt de verbranding volgens de warmtevraag en is dus zuiniger. Dit is niet het geval bij een houtkachel. Er wordt dikwijls meer verstookt dan nodig is.
- Een pelletkachel heef een zeer hoog rendement. U zal dus minder brandstof verstoken om de temperatuur bijvoorbeeld 1°C te laten stijgen, dan met een houtkachel. Het verlies aan warmte in de schouw of rookgaskanaal is dus kleiner.
- De brandstof houtpellets is een geconcentreerde biomassa-energie met een zeer lage vochtigheidsgraad, die mits juiste verbranding het maximumpotentieel aan energie vrijgeeft. Bij houtverbranding schieten er dikwijls onverbrande restfracties over doordat het vochtgehalte wel 3x hoger is.
Kan ik pellets branden in een gewone houtkachel?
Ja, dit is mogelijk als u gebruik maakt van een speciale korf met fijne rooster zodat de pellets niet gedeeltelijk (on)verbrand in de aslade terechtkomen.
Persoonlijk vinden we dit niet zinvol omdat er veel betere alternatieven zijn zoals houtbriketten. Zulke briketten zijn uit dezelfde grondstof (afval van onbehandeld zuiver hout) gemaakt en hebben bijna dezelfde calorische waarde van houtpellets. Deze houtbriketten zijn qua formaat ook perfect geschikt voor verbranding in houtkachels, haarden, houtovens, enz...
U zal merken dat deze briketten veel langer en meer warmte geven dan eenzelfde hoeveelheid gewoon brandhout. De verbranding is properder en vollediger door het zeer lage vochtgehalte zoals bij pellets.
Hoe bereken ik hoeveel vermogen mijn pelletkachel moet hebben?
De warmte die uw kachel moet kunnen ontwikkelen hangt onderandere af van het volgende:
- de isolatiewaarde van de ruimte die u wil verwarmen (hoe is het met de isolatie van plafond, muren, vloeren, ramen, enz.?
- ventitalieverliezen ?
- de grootte van de ruimte ?
- de gewenste temperatuur ?
- hoofd- of bijverwarming ?
Bereken met deze handige tool het benodigd vermogen van uw pelletkachel.
Kan men andere brandstoffen dan houtpellets gebruiken in een pelletskachel?
Neen, u kan enkel pellets gebruiken in een pelletkachel. Wel is het mogelijk dat men in de toekomst pellets perst met andere basisgrondstoffen dan hout. Dat zouden dan bijvoorbeeld een soort pellets kunnen zijn van agrarisch afval zoals stro of andere energiegewassen.
Heb ik een schouw nodig voor de aansluiting van een pelletkachel?
Ja! Bij afwezigheid van een schouw (muurdoorvoer) is men niet zeker dat de kachel altijd goed zal branden omdat de klimatologische omstandigheden, vooral de windrichting en -snelheid te veel invloed uitoefenen op de verbranding. Zo zal er bij harde tegenwind in de uitlaat te weinig onderdruk zijn in de verbrandingsruimte en is er onvoldoende lucht voor de verbranding.
De rookgasventilator zuigt wel de rookgassen naar buiten, maar dit lukt in onvoldoende mate bij harde wind. In andere gevallen kan er teveel onderdruk zijn met een omgekeerd effect.
Zijn er verschillende soorten pellets? (kwaliteit)
Ja, Wij hebben ondervonden dat er wel degelijk een groot verschil kan zijn. Meer uitleg volgt later...
Hoeveel verbruikt een pelletkachel?
Het pelletverbruik hangt sterk af van het rendement en het vermogen van de kachel. Als u weet dat de calorische waarde van pellets 4,9 kWh/kg en 2 Kg houtpellets ongeveer dezelfde warmte produceren als 1 liter stookolie hebt u al een idee.
Een kachel van die 5 kW per uur produceert zal dus ongeveer 1 kg pellets per uur verbruiken. Daarbij moet u natuurlijk rekening houden met het rendement van de kachel, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld een stookketel op stookolie.
Het rendement van een pelletkachel licht vrij hoog (81-87%) en voor de cv-systemen nog hoger (90-94%)
Zijn er ook nadelen aan een pelletkachel?
Wij moeten zelf wat zoeken naar de nadelen, maar het zou ook hypocriet zijn te zeggen dat er geen nadelen zijn. Wij denken bijvoorbeeld aan de kritiek van enkele contacten die we hadden zoals:
- Nood aan elektriciteit
- Jaarlijkse onderhoud
- Enkel goede pellets te gebruiken pelletkachels
- ...
Zijn pellets overal verkrijgbaar?
Pellets zijn relatief goed verkrijgbaar als men het op Europees niveu bekijkt. Bij ons is de markt momenteel echter in een sterke groei zodat er in periodes van grote vraag een tijdelijke en lokale schaarste van houtpellets kan optreden.
In België zijn er volgens onze gegevens meer dan 10 fabrieken die houtpellets produceren, waarvan minstens 3 in Vlaanderen (meer dan 160 in Europa...). Men kan op steeds meer plaatsen pellets verkrijgen in Vlaanderen en de buurlanden.
Duitsland is een belangrijk pellet-exportland in wording, en in eigen land verwacht men een ook een belangrijke toename van de pelletproductie zodat men mag uitgaan van een voldoende beschikbaarheid in de toekomst.
Bestaan er ook pelletkachels die geen elektriciteit behoeven?
Neen, een pelletkachel heeft een electronische sturing en ontsteking die zorgen voor een automatische ontsteking van de pellets en voor de sturing van de kachel (regeling luchtaanvoer, automatisch starten van de pelletkachel op ingestelde tijdstippen, ...).
Elke pelletkachel heeft ook een rookgasventilator en de meeste pelletkachels hebben ook een ruimteventilator om de warmte sneller te verspreiden, ook hiervoor is elektriciteit nodig.
Waarom, hoe, hoeveel?
Stel ons uw vraag via "contact" op deze site.
Wij trachten u een antwoord te formuleren.
U mag dan een antwoord verwachten per e-mail.
Als uw vraag bij meer mensen leeft wordt uw vraag
(en antwoord) zo snel mogelijk op deze pagina gepubliceerd.
Wij zijn ook benieuwd naar uw ervaringen met een pelletkachel. Laat ons iets weten!