CV-Ketels
Klik hierboven op het gewenste type pelletinstallatie om de installatie te bekijken, enkel pellets of een combinatie van hout en pellets
CV-ketels op pellets: Er zijn verschillende types van pelletketels. Alle cv-ketels zijn speciaal geschikt gemaakt voor pelletverbranding door een speciale warmtewisselaar en pelletbrander. Tevens hebben deze pelletketels meestal een grotere waterinhoud dan een gasketel of stookolieketel.
1. De pelletketels "Pellematic" van ÖkoFEN hebben een grote bedrijfszekerheid, een compact en elegant design, hoog verbrandingsrendement en lange levensduur.
De �koFEN-Pellematic biedt hetzelfde comfort en gebruiksgemak als een cv-ketel op huisbrandolie. Dit wordt gerealiseerd door de automatische brandstoftoevoer, de automatische reinigingsinrichting en door de automatische asverwijdering. Regeltechnisch en hydraulisch is het installeren van een �koFEN-ketel gelijkaardig als eender welke andere ketel. Het verschil zit in de brandstof die in oneindige voorraad aanwezig is. Pellets worden opgeslagen in pelletsilo's die kunnen gevuld worden d.m.v. een silowagen met automatische blaasinrichting.
Uit vergelijkende tests is gebleken dat de Pellematic van Ökofen een van de beste in de wereld is qua rendement en lage emissies, dit zowel op het niveau van verbrandingsgassen als fijnstof. Deze laatste kwaliteit komt voort uit Ökofens streven : een grote zorg voor het milieu en de aarde waarop we leven... en de slogan luidt dan ook: "Warmte met een zuiver geweten"
Ökofen ontving niet voor niets diverse awards voor haar inspanningen op het vlak van milieuvriendelijk verwarmen en is tevens marktleider in Europa!
2. Compacte pellet cv-ketels met ingebouwd voorraadvak voor pellets en voorzien van een automatische branderreiniger:
Dit systeem is interessant wanneer er weinig plaats beschikbaar is en bij een benodig vermogen onder de 20 kW.
Deze compacte ketels hebben veel gemeen met de cv-kachels of hydraulische kachels maar vergen minder onderhoud dan deze laatste.
Een wekelijks klein onderhoud blijft evenwel noodzakelijk tijdens het stookseizoen, alsook het regelmatig bijvullen van pellets (zakgoed) afhankelijk van de warmtevraag.
Alle pelletketels kunnen gecombineerd worden met zonnecollectoren, warmtepompen, gaswandketels, zonneboilers, enzovoort indien men een buffer of combibuffer voorziet.
Wanneer men voor de verwarmingskring een gemengde pompgroep en een weersafhankelijke sturing installeert zal men het hoogste comfort bereiken qua klimaatregeling, terwijl de pelletketel het meest optimaal functioneert en zal ook de levensduur van de hele pellet-verwarmingsinstallatie verlengd worden.
Het is dus verstandig vooraf goed na te denken over de configuratie van de installatie met het oog op een maximaal comfort, rendement en levensduur.
Om toekomstige uitbreidingen gemakkelijk te maken kan men daar in de ontwerpfase best mee rekening houden (reserve-aansluitmogelijkheden voor zonnepanelen, extra verwarmingskringen, enz...) De kosten om achteraf installatie-onderdelen bij te plaatsen worden daardoor gereduceerd.